Turkse interventie in het noordoosten van Syrië

Na een paar maanden van harde taal en bedreigingen van de Turkse regering tegen de Koerden in het noorden en noordoosten van Syrië om diverse redenen, zoals de aanwezigheid van terroristische groepering en terugkeer van vluchtelingen,


heeft de Turkse president vandaag officieel verklaard dat de inval in Noordoost-Syrië is begonnen. Het is het begin van een oorlog die niet zomaar voorbij zal zijn, die niet binnen een dag of week stopt.
Maar wij als Syrische Koerden wisten dat er zo’n dag zou komen, dat er een dag zou komen dat we als Koerden in Syrië slachtoffers zouden worden van de vieze oorlog die in Syrië wordt uitgevoerd door vele internationale conflicten in de regio.


PKK is verantwoordelijk.

PKK is het moederschip van de Syrisch-Koerdisch gewapende groepen YPG en PYD, deze groeperingen zijn de zusterpartijen van PKK die als een terroristische organisatie wordt gezien door Turkije en de VS en de EU.


En sinds 2012 heeft het regime van Assad zijn legers uit de regio van de Koerden teruggetrokken om meer aandacht te  geven aan andere regios.hij heeft de regio aan PKK gegeven om twee redenen:

– De regio onder controle hebben, zodat ze niet deelnemen aan de Syrische revolutie naast andere Syrische steden.
– En druk uitoefenen op de Turken en hun steun blokkeren aan de Syrische oppositie.
En dat is gelukt.
Na 2018 heeft het regime met hulp van Rusland bijna 60 procent van het land heroverd van de oppositie.

Het regime heeft samen met Rusland geprobeerd druk uit te oefenen op de Koerden voor onderhandelingen, ze kunnen weer ontwapend worden en de regio terug naar het regime. Maar de Koerden wilden dit niet omdat ze dachten dat samenwerking met de VS in de regio de beste weg is.

NU
De VS heeft opeens met Turkije afgesproken dat de Turken de Koerden kunnen aanvallen en kunnen ze bijna 7 KM binnen Syrië ingrijpen.
Er is een afspraak gemaakt tussen Rusland, Turkije en de VS om de aanwezigheid van de PKK te verwijderen bij de grens van Turkije.

Conclusie:
– VS heeft de Koerden in de steek gelaten en dat is niet eerste keer.
– PKK als een terroristiche organisatie heeft Syrische Koerden gebruikt voor haar strijd tegen Turkije.
– Normale mensen (of burgers?) zijn zoals altijd het slachtoffer.