7 jaar lang .Syrië een hel op aard

 

De manier waarop president Assad zijn eigen mensen uitroeit is huiveringwekkend: hij omsingelt dorpen zodat burgers er niet uit kunnen, blokkeert alle toegang tot voedsel en medicijnen en bombardeert hulpeloze families, zelfs met chemische wapens. 400,000 mensen zijn al om het leven gekomen — en Assad is zojuist een nieuw offensief begonnen.

Er is één reden waarom Assad met deze verwoesting door kan gaan: Rusland. Maar nu is er iets dat Rusland wellicht belangrijker vindt dan Syrië: Het WK voetbal redden, dat het dit jaar host.

De Britse premier heeft al aangekondigd dat geen van haar ministers het WK zal bijwonen, en Australië, Japan en Polen zullen dit voorbeeld wellicht volgen. Er is ook een groot debat in Duitsland over een boycot. Dat is groot nieuws! Als we meer overheden en spelers ertoe kunnen aansporen zich tegen deze #cupofshame te verzetten, dan kunnen we Rusland wellicht dwingen om de bombardementen te stoppen.
veel landen die de mensenrechten wél respecteren zouden het WK namelijk graag hosten. En het veranderen van de locatie zou kunnen helpen de beruchte corruptie van de Wereldvoetbalbond FIFA te bestrijden; er doen immers
hardnekkige geruchten de ronde dat Rusland het WK host, omdat de Russische regering de FIFA heeft omgekocht!

Rusland heeft alle pogingen om de slachtpartij in Syrië te stoppen geblokkeerd, alle sancties genegeerd en VN-afspraken geschonden die al waren ondertekend. Maar het WK geeft ons eindelijk een mogelijkheid om hierop invloed uit te oefenen. Op dit moment wordt er steeds meer druk op Rusland uitgeoefend — nu het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd niet naar het WK te gaan, kunnen wij ervoor zorgen dat andere landen dit voorbeeld volgen.

Bekende voetballers als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo hebben zich nadrukkelijk uitgesproken over de verschrikkingen in Syrië. En veel teams en regeringen voelen zich er ongemakkelijk bij het geweld van Rusland tijdens het WK door de vingers te zien.
Dit is een oproep aan hen, om zich uit te spreken voor menselijkheid. Als er genoeg van ons zijn die meedoen, kunnen we dit voor elkaar krijgen!

Kawa Rashid

www.kawarashid.nl

0031 624406861