Syriër doodgeschoten in ‘veilig Nederland’

Vluchten uit je eigen land omdat je leven in gevaar is, en dan neergeschoten worden in het ‘veilige Nederland’. Dat overkwam de Syriër Nadim Youssef in Alphen aan de Rijn. Hij was toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Nadim Youssef woonde sinds 2007 met zijn vrouw en twee jonge zoons in Alphen aan den Rijn. Hij is een van de zes slachtoffers van Tristan van der V., de Nederlander die zaterdag in een  winkelcentrum wild om zich heen schoot met een mitrailleur. Daarna sloeg Tristan de hand aan zichzelf.

Nadim Youssef was dichter en politiek actief in zijn vaderland Syrië. Vanuit Nederland bleef hij zich inzetten voor een Koerdisch Syrische partij, een afsplitsing van de PKK. Zijn vriend Kawa Rashid woont ook in Nederland.

De dood van Nadim noemt hij onbegrijpelijk: ‘Twintig jaar lang streed hij tegen het regime in Syrië. Het is ze daar niet gelukt om hem te vermoorden. Hij overleefde een moordaanslag. Nu wordt hij gedood door de terreur van een gek in Nederland.’

Verblijfsvergunning
Nadim Youssef kreeg een verblijfsvergunning in Nederland nadat iemand in 2005 een moordaanslag op hem pleegde in het Syrische stadje Afrin. Volgens Nadims vrienden was er een bom in zijn motor geplaatst. Bij de ontploffing raakte Nadim zwaar gewond. Hij verkeerde enige tijd in levensgevaar.

Hij week uit naar Libanon en vroeg daar asiel aan in Nederland, het land waar zijn broer Hanif al jaren woonde. Nadim werd in Nederland nog altijd behandeld aan verwondingen van de aanslag. Volgens zijn vrienden Kawa en Khaled heeft Syrië nooit een onderzoek ingesteld om de daders van de aanslag op te sporen.

Dichter
Net als zijn broer Hanif was ook Nadim een dichter. Hij bracht dichtbundels uit, één in het Koerdisch en een ander in het Arabisch met de titel Brandend Hart, gedichten over de Koerdische zaak. Ook zou Nadim deze week met andere Syrisch-Koerdische activisten op bezoek gaan bij het Europees Parlement.

Daar zouden ze de huidige situatie in Syrië bespreken, waar het protest tegen het regime van president Bashar al-Assad aanhoudt: ‘Nadim en ik zouden samen met andere Syrische activisten naar Brussel voor gesprekken met leden van de Europese commissie en Europese parlement. De delegatie gaat nu zonder Nadim. Het is een groot verlies.’

Kawa Rashid verwacht dat Nadim in Nederland wordt begraven: ‘Wij gaan hem in Nederland begraven. Het regime in Syrië zal zeker niet toestaan dat hij wordt begraven in zijn land en zijn stad, bij zijn familie en vrienden.’ Nadim Youssef is 42 jaar geworden.